top of page
Immagine del redattoreGemini fundation

Simboluri ascunse, descifrate de un istoric. Antoniu Martin promovează România prin intermediul arhitecturii inițiatice

Pasionat de istorie, dar și de ezoterism, istoricul arădean Antoniu Martin s-a impus în peisajul cultural printr-o serie de cărți despre evoluția și semnificațiile societăților cu caracter inițiatic.




La data de 8 ianuarie 2024, în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad a avut loc înmânarea unei Diplome de Merit din partea Asociației RUBIO istoricului arădean Antoniu Martin. El s-a remarcat prin lucrările sale fie că vorbim despre cavaleri templieri, ioaniți, teutoni, despre rozacrucieni sau masoni. În ultimii ani, Martin a publicat articole în presa italiană în care promovează România prin intermediul arhitecturii și artefactelor inițiatice din spațiul românesc. 




Diplomă de merit 


Distincția reprezintă recunoașterea demersurilor acestuia de promovare a Aradului la nivel național și internațional. La eveniment a participat și primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Am considerat oportună decernarea acestei Diplome de Merit istoricului arădean Antoniu Martin ca urmare a promovării remarcabile făcută orașului nostru, de o bună perioadă de timp, atât în presa națională cât și în cea internațională”, a precizat Ciprian Cristea, președintele Asociației RUBIO.

Am încurajat și încurajez orice acțiune de promovare a orașului nostru, considerând că astfel de demersuri vin să valorizeze patrimoniul cultural, arhitectura deosebită și tradiția economică pe care o avem. Ceea ce a făcut și face istoricul Antoniu Martin reprezintă o promovare deosebită și ne mândrim cu aceasta”, a declarat Călin Bibarț, primarul Municipiului Arad.

„Mă onorează această distincție din partea unei asociații extrem de active din orașul Arad, care s-a implicat concret în edificarea unor repere arhitecturale deosebite în ultimii ani. Prezența oficialilor Municipiului Arad la acest eveniment mă onorează și totodată evidențiază colaborarea care a existat și există între autoritățile publice locale arădene și societatea civilă”, a menționat dr. Antoniu Martin, istoric. 

Premieră în România

Preocuparea pentru cunoașterea evoluției masoneriei arădene s-a materializat în cartea publicată în 2001 la editura Mirador „Aspecte ale masoneriei arădene la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul scolului XX”, unde istoricul a surprins principalele etape de dezvoltare a acestei societăți inițiatice, începând cu 1870 și până la Primul Război Mondial, perioadă care a coincis cu maxima înflorire arhitecturală, industrială și culturală a orașului Arad.

În 2006, ca reacție din perspectivă istorică la celebrul roman al lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci” – care a suscitat un mare interes din partea publicului mondial -, Antoniu Martin a publicat, împreună cu Mihai Motoarcă, cartea „Masonerie și spiritualitate. Avatarurile istorice ale conceptului inițiatic”, la editura Gutenberg, în care a abordat, într-o manieră documentată, principalele organizații de factură inițiatică descrise de romancier.

Citește și: „Templul Calfei”, ansamblul statuar aflat în parcul unui oraș din Vestul României. Ce reprezintă „tabla de șah”

La momentul respectiv, cartea „Masonerie și spiritualitate” a reprezentat o premieră în spațiul românesc.

Descifrează francmasoneria

O altă carte cu un impact deosebit la public scrisă de Antoniu Martin a reprezentat-o „Masoneria explicată profanilor” apărută la editura Mirador în 2015.

Aici autorul descifrează pentru publicul larg elementele definitorii ale francmasoneriei. Lucrarea s-a bucurat de numeroase lansări atât în România, cât și în Republica Moldova. este o comparație între curentele masonice existente la nivel internațional, precum și prezentarea și explicarea principalelor obediențe masonice de pe mapamond.

În 2018, împreună cu cercetătorul Alexandru Rufanda din Chișinău, Republica Moldova, Antoniu Martin a elaborat cartea „În zodia puterii. Masonerie și modernitate în spațiul românesc”, în care sunt abordate și analizate relațiile dintre societățile ezoterice și mediile de putere din întreg arealul locuit de români, începând cu evul mediu și până în zorii istoriei contemporane. Aici sunt informații interesante despre Ordinul Dragonului, Ordinul Sfântului Gheorghe, breslele medievale, Ordinul Crucii cu Trandafir, dar și despre masoneria modernă, aspecte care îl ajută pe cititor să înțeleagă mai bine evoluția societății românești din epocile respective.

Doctorat în istorie contemporană

De altfel, de circa doi ani, Antoniu Martin promovează aspectele de specificitate ale Aradului – de sorginte inițiatică – în presa națională și internațională. O altă coordonată a istoricului arădean o constituie studiul perioadei comuniste din România și Estul Europei.

Am avut șansa să-mi fac un doctorat în istorie contemporană cu profesorul timișorean Victor Neumann, personalitate marcantă a culturii române, creator de școală în istoriografia actuală din România, de la care am avut mult de învățat în planul conceptualizării istorice, precum și în privința problematicii modernizării și multiculturalității europene”, a precizat Antoniu Martin.

Având un doctorat în istorie contemporană, din anul 2008, cu o teză despre colectivizarea agriculturii în județul Arad, Antoniu Martin a publicat și cărți despre comunismul est-european și românesc.

În prezent, are ca domenii de interes geopolitica, relațiile internaționale, securitatea globală, societatea civilă și drepturile omului, fiind membru în mai multe organizații internaționale prestigioase.





8 visualizzazioni0 commenti

Post recenti

Mostra tutti

Comments


bottom of page